Παρακαλώ περιμένετε...

Η ΦΑΝΕΛΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 4

  • 20/09/2020

Του Γιώργου Καρούλια

Είναι ορισμένα νούμερα που κουβαλούν την δική τους ιστορία και ταυτίζονται με συγκεκριμένα πρόσωπα που τίμησαν μία ομάδα. Όταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης πήρε μεταγραφή στον Πανιώνιο, ο αείμνηστος Μπόμπαν Γιάνκοβιτς δήλωσε το αλησμόνητο: "Τη φανέλα με το νούμερο 8 θέλω να φοράει ο Γιαννάκης. Κι αυτό που δεν μπορώ να κάνω εγώ, ας το κάνει ο Παναγιώτης". Ήταν από τις σπάνιες εξαιρέσεις που ένα νούμερο που δεν επρόκειτο να φορεθεί ξανά, φορέθηκε κατόπιν αιτήματος του προκατόχου του.

 

Λίγα χρόνια πριν, ένας φίλαθλος της Ολίμπια Μιλάνο ήθελε να παραγγείλει στο online shop της ομάδας μία φανέλα και ήθελε να βάλει τον αριθμό 4. Μόνο που το σύστημα δεν τον άφηνε. Έτσι, έστειλε γράμμα παραπόνου στα κεντρικά της Αρμάνι. Μόνο που δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ούτε το ηλεκτρονικό σύστημα μπορούσε να παραβιάσει έναν από τους άγραφους κανόνες της ομάδας...

 

Στις 4 Απριλίου του 1944 (4/4/44) ο αείμνηστος πρώτος πρόεδρος της ομάδας Αντόλφο Μπογκοντσέλλι ανακάλυψε ότι πάσχει από πολυομυελίτιδα. Από εκείνη την μέρα και έπειτα, ακόμα και μετά τον θάνατο του κανείς παίκτης μέχρι σήμερα δεν φόρεσε φανέλα με τον αριθμό 4 ή με τον αριθμό 44 από σεβασμό προς την επιθυμία του θρυλικού προέδρου της ομάδας, που μεταξύ άλλων ήταν από τους πρώτους που έφεραν ξένο παίκτη στην Ιταλία, τον θρύλο του Πανελληνίου Μίμη Στεφανίδη! Υπήρχε ωστόσο και μία εξαίρεση.

 

Το 1992 η τότε Φίλιπς Μιλάνο υπέγραψε τον "δήμιο" της Σάσα Τζόρτζεβιτς, αυτόν που μαζί με τον Ντανίλοβιτς έκαμψαν την αντίσταση των Μιλανέζων στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την ίδια χρονιά. Εκείνος, δίχως να γνωρίζει την κατάσταση θέλησε να φορέσει την φανέλα με το αγαπημένο του 4. Και η ομάδα του έκανε την χάρη, με τον Γιουγκοσλάβο γκαρντ να γράφει την δική του ιστορία στην ιταλική πόλη, κατακτώντας μάλιστα και το Κύπελλο Κόρατς του 1993.

 

Ο Σάλε ήταν ο μοναδικός παίκτης που έσπασε αυτήν την παράδοση, που παραμένει ακόμα και σήμερα. Αν το καλοσκεφτείτε, ο Luis Scola φορούσε το 4 όπου μπορούσε, πχ Tau και Houston Rockets. Αλλά στο Μιλάνο φόρεσε το 40. Βέβαια ακόμα και ο Τζόρτζεβιτς την δεύτερη φορά που πήγε στην Μιλάνο, την σεζόν 2004-05, φόρεσε το 19, ίσως γιατί αυτήν την φορά το ήξερε. Και δεν θα ήταν σωστό να πήγαινε δεύτερη φορά κόντρα στην παράδοση..

 

Σαν Σήμερα

29/03/1945

1945: Γεννιέται ο Walt Frazier. O επονωμαζόμενος και Clyde the Glyde. Ένας από τους καλύτερους guard όλων των εποχών, που οδήγησε τους Knicks στα δύο μοναδικά μέχρι σήμερα πρωταθλήματά τους στις αρχες της δεκαετίας του 70'.