Παρακαλώ περιμένετε...

Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΝΤ ΤΖΟΝΣΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • 11/12/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Οι ατάκες και τα κατορθώματα του Μάκη Ψωμιάδη τον καιρό που είχε στα χέρια του το τιμόνι του τμήματος μπάσκετ της ΑΕΚ, είναι πράγματα γνωστά και χιλιογραμμένα. Όσοι είχαν την "τύχη" να έχουν επαγγελματικές σχέσεις μαζί του συνήθως έχουν τις χειρότερες των αναμνήσεων όπως για παράδειγμα ο ήρωας της σημερινής μας ανάρτησης, ο Κανάρντ Τζόνσον που θυμάται την στενή επαφή με τον "Αγαπούλα" ως την αιτία που η καριέρα του στην Ευρώπη πήρε την κατιούσα και έλαβε πρόωρο τέλος.

 

Ο Αμερικανός power forward που ήρθε το καλοκαίρι του 93 στην Νέα Φιλαδέλφεια ήταν ένα καλό όνομα των ευρωπαϊκών παρκέ και στο βιογραφικό του ξεχώριζε η τετραετή θητεία του στη Γερμανία με τη Λεβερκούζεν, με συμμετοχές στο Κύπελλο Πρωταθλητριών όπου είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τον Άρη και τον Ολυμπιακό αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις.

Ο αριστερόχειρας Τζόνσον είχε βρει την Ιθάκη του στη Γηραιά Ήπειρο μετά την αποφοίτηση του το 1988 απο το Western Kentucky και την ανάξια λόγου παρουσία του στο ΝΒΑ, με μόλις 4 ολιγόλεπτες συμμετοχές στους Καβαλίερς που τον είχαν διαλέξει στο νούμερο 47 του ντραφτ εκείνη τη χρονιά. Ο Τζόνσον προσπάθησε να μείνει στην Αμερική συμμετέχοντας στο summer league των Λέικερς αλλά όταν είδε πως δεν υπήρχε προοπτική για αυτόν στο ΝΒΑ, βρήκε επαγγελματική στέγη στην ιταλική Α2 με την Ρέτζιο Εμίλια.Οι 22 πόντοι και τα 7 ριμπαουντ ανά αγώνα σε ένα δυνατό πρωτάθλημα, του σφράγισαν το διαβατήριο για τη Λεβερκούζεν που δελέασε τον Κανάρντ με ένα καλό συμβόλαιο και τη συμμετοχή στον όμιλο του Πρωταθλητριών.

 

Στα 28 του και με προίκα τις εξαιρετικές επιδόσεις του απέναντι στους καλύτερους ψηλούς των ευρωπαϊκών ομάδων, ο Τζόνσον ήρθε στην ΑΕΚ για να αποτελέσει τον παρτενέρ του συγχωρεμένου Τζακ Χάλεϊ στην ρακέτα του Δικεφάλου, βάζοντας την υπογραφή του σε συμβόλαιο που θα του απέφερε 400.000 δολλάρια ή τουλάχιστον έτσι πίστευε. Ο Αμερικανός δεν μακροημέρευσε στο "Γεώργιος Μόσχος" αν και η σχέση του με τον ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Με το γνωστό του στυλ ο Μάκαρος, διατεινόταν αριστερά και δεξιά πως "Φέρνω παιχταρά μαύρο, αράπη που μου τον έχουν προτείνει μπασκετάνθρωποι του μπάσκετ". Στο μυαλό του Big Mak οποιοσδήποτε Αφροαμερικανός μπασκετμπολίστας έπρεπε να είναι τουλάχιστον εφάμιλλος του Τζόρνταν απλά λόγω του χρώματος του δέρματος, εξού και οι δηλώσεις τις οποίες φυσικά δεν υιοθετούμε απλά τις αναφέρουμε για την ιστορία.

 

Η ομάδα δεν ξεκίνησε καλά, ηττήθηκε στις δύο πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και το μάρμαρο πλήρωσαν οι δύο Αμερικανοί που η προσφορά τους κρίθηκε ασύμφορη. Πρώτος έφυγε ο Χάλεϊ με τον Τόνι Γουάιτ να έρχεται ως αντικαταστάτης του και μετά τον θρίαμβο της τρίτης αγωνιστικής απέναντι στον Παναθηναϊκό με το σόου του "Μίκυ Μαους", ήρθε και η σειρά του Τζόνσον.

 

Ο Ψωμιάδης είχε ήδη φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος διασπείροντας φήμες - ο παίχτης ακόμα και σήμερα ισχυρίζεται πως είναι ανυπόστατες- για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά του Κανάρντ που περιλάμβανε τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια στον μέγιστο βαθμό. Όσο για την ιστορία που κυκλοφορούσε τότε και ήθελε τον Αμερικανό να κάνει τον πορτιέρη σε νυχτερινά μαγαζιά ιδιοκτησίας του Μάκη, δεν έχουμε προσωπική άποψη για το αν είναι ψέματα ή αλήθεια.

Το γεγονός όμως και αυτό που σίγουρα συνέβη, είναι η έκπληξη του Τζόνσον την ημέρα που συναντήθηκε με τον πρόεδρο για να συμφωνήσουν στην λήξη της συνεργασίας και την αποζημίωση του παίχτη. Ο Αμερικανός απαίτησε την εξόφληση του με το υπόλοιπο του συμβολαίου του και φανταστείτε την έκπληξη του όταν ο "Αγαπούλας" του εμφάνισε έγγραφο με την υπογραφή του, στο οποίο φαινόταν πως ο Κανάρντ είχε συμφωνήσει για 45.000 δολλάρια, ποσό το οποίο κατά τον Ψωμιάδη είχε ήδη εισπράξει ως προκαταβολή.

 

Δεν γνωρίζουμε αν κάποιος είχε σφυρίξει στο αυτί του Τζόνσον την περιπέτεια του Ντάνι Βρέϊνς αλλά υποψιαζόμαστε πως ο Αμερικανός έφυγε άρον άρον απο την συνάντηση, ευχόμενος ο δρόμος του να μην διασταυρωθεί ποτέ ξανά με αυτόν του Μάκη Ψωμιάδη. Το κλίμα της Ελλάδας δεν τον σήκωνε πια και ο Κανάρντ γύρισε στην πατρίδα του για την συνέχεια της καριέρας του που αναλώθηκε κυρίως στο CBA μέχρι το 1997 που αποσύρθηκε. Ο Κανάρντ Τζόνσον δεν πρόλαβε να μας δείξει πολλά πράγματα απο τις ικανότητες του στο μικρό χρονικό διάστημα με τα κιτρινομαύρα της ΑΕΚ αλλά πιστεύω πως αν οι συνθήκες εργασίας ήταν διαφορετικές θα μπορούσε να προσφέρει αρκετά περισσότερα σε μία δύσκολη χρονιά για τον Δικέφαλο...

 

Σαν Σήμερα

07/05/1972

1972: Οι Los Angeles Lakers, θα κερδίσουν τους Knicks στο 5ο παιχνίδι της σειράς των τελικών, κι θα κτακτήσουν έτσι το πρώτο τους πρωτάθλημα από τότε που μετακόμισαν από την Minneapolis στο L.A. Επίσης αυτό θα είναι το πρώτο πρωτάθλημα για τον Jerry West, ενώ με δαχτυλίδι θα τιμηθεί και ο Elgin Baylor αν και είχε αποχωρήσει από την ομάδα στην αρχή της σεζόν.