Παρακαλώ περιμένετε...

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΥΟ ΘΡΥΛΩΝ

  • 22/12/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Η μοναδική φορά που οι δύο κορυφαίοι γκαρντ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ βρέθηκαν αντίπαλοι με τους συλλόγους τους και οχι με τις εθνικές ομάδες, ήταν ένα καλοκαιρινό φιλικό στο Αλεξάνδρειο στις 18 Αυγούστου του 1986.

Η βασιλεύουσα πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Τσιμπόνα του Ντράζεν, του Άζα Πέτροβιτς, του Κνέγκο, του Τσβεντιτσιάνιν, με τιμονιέρη τον Μίρκο Νόβοσελ, εναντίον του πρωταθλητή Ελλάδας Άρη του Νίκου Γκάλη. Ο Ιωαννίδης δεν μπορούσε να υπολογίζει στον Γιαννάκη που βρισκόταν στην Αθήνα αλλά η προσοχή του κόσμου είχε στραφεί στον νεαποκτηθέντα Σούμποτιτς.

 

Οι δύο μύθοι του αθλήματος είχαν δώσει τα διαπιστευτήρια τους πριν απο έναν μήνα στα ισπανικά γήπεδα με τον "Γκάνγκστερ" να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ και ο "Μότσαρτ" καλύτερος παίχτης του Μουντομπάσκετ. Η εξέδρα περίμενε με ανυπομονησία την μονομαχία του 29χρονου Γκάλη και του 23χρονου Πέτροβιτς.

 

Το ματς αν και φιλικό εξελίχθηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε σε προσωπική υπόθεση των δύο σούπερ σταρ. Ο Νίκ ήταν ο γνωστός Γκάλης τελειώνοντας τον αγώνα με 36 πόντους ενώ ο Ντράζεν αν και δεν είχε ιδιαίτερη όρεξη, πέτυχε 31 με μερικές ενέργειες που ξεσήκωσαν τον κόσμο.

 

Η νίκη της Τσιμπόνα με 104-95 είχε σημασία μόνο για τους προπονητές που εξήγαγαν χρήσιμα συμπεράσματα ενώ οι φίλαθλοι χειροκρότησαν ενθουσιασμένοι το σόου των δύο εκπληκτικών αθλητών. Ντράζεν και Νίκ, Γκάλης και Πέτροβιτς έμελλε να συναντηθούν ξανά με την Γαλανόλευκη και την Πλάβι φανέλα και κάθε φορά ο ένας σεβόταν απεριόριστα τον άλλον.

Ήταν όμως 34 χρόνια πριν στη Θεσσαλονίκη, η μέρα που όσοι τυχεροί βρέθηκαν στο Αλεξάνδρειο θα τη θυμούνται για πάντα...

 

Σαν Σήμερα

25/04/1950

1950: Ο Chuck Cooper γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός παίκτης που θα γίνει ποτέ draft από τους Boston Celtics στον δεύτερο γύρο. Παράλληλα οι New York Knicks θα υπογράψουν τον Nat "Sweetwater" Clifton, από τους Harlem Globetrotters και θα τον κάνουν έτσι τον πρώτο Αφροαμερικανό που θα παίξει ποτέ στο ΝΒΑ.