Παρακαλώ περιμένετε...

Η ΣΠΥΡΙΑΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

  • 20/07/2019

Του Θοδωρή Νικολάου

"Αδιαμφισβήτητα το baseball είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και αγαπητό άθλημα στη Κούβα. Όμως ο νεαρός Fidel ήταν ένας παθιασμένος μπασκετόφιλος. Μάλιστα απο τα σχολικά χρόνια επεδείκνυε ιδιαίτερη ανταγωνιστικότητα στο παιχνίδι, θέλοντας να αποδείξει σε όλους τις αθλητικές του ικανότητες,κάτι που το συνέχισε με πάθος μετά το 1959 όταν και ανάλαβε την εξουσία. Ήθελε πάνω από όλα να συνεχίσει το αγαπημένο χόμπι ,του αλλά και να δείξει ότι ήταν ένας υγιής-δυνατός και ικανός σωματικά ηγέτης σε όλους τους Κουβανούς. Στο πλάισιο αυτό, δεν δίσταζε να οργανώνει παιχνίδια χωρίζοντας τις ομάδες σε "μπλε και κόκκινους". Μάλιστα λέγεται ότι ομάδα Αμερικάνων διπλωματών που είχε επισκεφτεί τη Κούβα στην "Κρίση των Χοίρων" του μίλησαν για το μπάσκετ και αυτός παρόλο που ο πλανήτης κρεμόταν σε μια κλωστή απο ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, οργάνωσε παιχνίδι όπου και τους νίκησε.

 

Από τα νεανικά του κολεγιακά χρόνια στο El Colegio de Beléna στην Havana έπαιζε παθιασμένα, επινοώντας σύμφωνα με τον αδελφό του Ραούλ την κίνηση "Step" ή αλλιώς αυτό που σήμερα ονομάζουμε Eurostep.(Εφημερίδα Journal Entry by Che Guevara, 12 December 1962). Σύμφωνα με τον Ραούλ Κάστρο , "η κίνηση αυτή ήταν η αφορμή για ομηρικές διαμάχες για τον αν ίσχυε ή είναι βήματα. Ο Che συγκεκριμένα είχε σοβαρές διαφωνίες για το αν ίσχυε".

Θεωρούσε το μπάσκετ ως το καλύτερο μέσο εκπαίδευσης και εκτόνωσης της νεολαίας ενώ η σπυριάρα σύμφωνα με τον Fidel Castro είχε εξαιρετική σημασία και στην εκπαίδευση των επαναστατών ,καθώς "προϋποθέτει ταχύτητα - ευελιξία και αντοχή καθώς και αστραπιαίες τακτικές και στρατηγική σκέψη. Ακριβώς όπως στον ανταρτοπόλεμο". Το ψηλό κορμί του και όγκος τον βοήθησε να ασχοληθεί περαιτέρω και ως ηγέτης. Ήταν δε γνωστό στους διπλωματικούς κύκλους ότι "μπορουσες να τον προκαλέσεις απο το τηλέφωνο με μια κουβέντα για το μπάσκετ και μετά απο λίγες μέρες να σε πάρει τηλέφωνο το γραφείο του για το παίχνίδι που σε καλούσε". Παράλληλα περιόδευε στα χωριά  και στα σχολεία  έπαιζε με μαθητές .

Παθιασμένος με το μπάσκετ, ο Fidel, έσπασε το δάκτυλο του ποδιού του σε ένα παιχνίδι στα 56 χρόνια του, όταν ο γιατρός του -φανερά ενοχλημένος - του αποκρίθηκε : " Κομαντάντε , έχεις γλιτώσει απο δεκάδες απόπειρες δολοφονίας από την CIA, αλλά αν δεν σταματήσεις αυτή την ανοησία θα σε πυροβολήσω εγώ ο ίδιος" 

 

 Με όλα τα παραπάνω ένα είναι σίγουρο . Ότι το άθλημα που αγαπάμε, αποτέλεσε μεγάλο πάθος για τον επαναστάτη ηγέτη της Κούβας, το οποίο εξάσκησε μέχρι που το κορμί του δεν του το επέτρεπε. Πολλοί ακτιβιστές, πολιτικοί, διπλωμάτες έχουν να εξιστορήσουν γεγονότα για τα pick up games του Κομαντάτε στη Κούβα. Και η σκέψη μας πάνω σε αυτό απλή. Fidel - Che. Ένας εναντίον ενός με στοίχημα ένα κουτί Κουβανέζικα πούρα πρώτης ποιότητος... ποιος δεν θα ήθελε να έβλεπε ένα τέτοιο μονό, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας"?

Μπασκετική επανάσταση μπασκετοφιλοι...

 

 

 

 

Σαν Σήμερα

24/04/1963

1963: Ο Bob Cousy δίνει το τελευταίο του παιχνίδι με την φανέλα των Celtics, στην νίκη της ομάδας του επί των Lakers με 112-109, που έδωσε το 5ο συνεχόμενο πρωτάθλημα στους Κέλτες.  Ωστόσο αυτό δεν ήταν το τελευταιο του παιχνίδ γενικά καθώς αγωίστηκε για 7 παιχνίδια ως παίκτης προπονητής με την φανέλα των Cincinatti Royals την σεζόν 1969-70.