Παρακαλώ περιμένετε...

Η ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ"

  • 12/12/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Στις 4 Απριλίου του 68, στον μπασκετικό Παράδεισο είχαν γιορτή. Ένας Έλληνας που δεν είχε πολύ καιρό εκεί, κερνούσε ούζα και τσίπουρα τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες στην τράπεζα της αιωνιότητας ενώ μέσα στην χαρά του κράδαινε ολη την ώρα μια κίτρινη σημαία που είχε ζωγραφισμένο πάνω της με μαύρα χρώματα, έναν Δικέφαλο Αετό. Κάποιος πήγε κοντά του και τον ρώτησε "Γιώργο τι έγινε; Τι γιορτάζουμε;". Αντί απάντησης, ο Μόσχος του έγνεψε να τον ακολουθήσει. Περπάτησαν για λίγο, φτάνοντας στην άκρη ενός σύννεφου. Του έδειξε την αγαπημένη του Ελλάδα, την πρωτεύουσα της την Αθήνα και ένα πραγματικό στολίδι στο κέντρο της, το Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

 

"Πες μου τι βλέπεις" ρώτησε ο Γιώργος τον φίλο του. "Βλέπω χιλιάδες κόσμου να πανηγυρίζει, βλέπω ανθρώπους να κλαίνε, να αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλον. Βλέπω κάποιον να τρέχει κρατώντας ένα κύπελλο και κόσμο να τον ανεβάζει στους ώμους του. Γιατί;". Ο Μόσχος σκούπισε ένα δάκρυ και είπε χαμογελώντας "Αυτός με το κύπελλο, είναι ο Γιώργος ο Αμερικάνος. Μπορεί να σου βάλει 50 πόντους για πλάκα. Ο ψηλός, αυτό το θηρίο είναι ο Τρόντζος. Ο άλλος λίγο πιο πέρα, ο κοντός που έτρεχε σαν σβούρα είναι ο "γιατρός" ο Χρήστος Ζούπας.

 

Εκείνο το ομορφόπαιδο στη γωνία, τον λένε Στέλιο Βασιλειάδη, τον πιτσιρικά που κοντεύει να ανέβει στην κερκίδα Δημητριάδη και τον άλλον που κλαίει κάτω απο την μπασκέτα τον λένε Αντώνη Χρηστέα και είναι ο "παππούς" της ομάδας. Αυτοί που χοροπηδάνε, ναι αυτοί οι τρεις στο κέντρο, είναι ο Νεσιάδης, ο Τσάβας και ο Αίαντας Λαρεντζάκης. Και αυτόν τον ψύχραιμο που κάθεται στον πάγκο και χαϊδεύει στο κεφάλι τον Πετράκη; Είναι ο προπονητής, ο Νίκος ο Μήλας".

 

"Τους ξέρεις όλους αυτούς Γιώργο;" "Αν τους ξέρω; Είναι οι συμπαίκτες μου, οι φίλοι μου,τα δικά μου παιδιά. Και σήμερα η ομάδα μας η ΑΕΚ έγινε Βασίλισσα της Ευρώπης. Νίκησε τη Σλάβια Πράγας και κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων".

"Τη Σλάβια; Μα αυτή είναι πολύ δυνατή ομάδα. Πως την κερδίσατε;"

"ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ. Γιατί παίξαμε για τους 80.000 που ήταν στο γήπεδο και τα 7.500.000 που άκουγαν το παιχνίδι απο τα ραδιόφωνα. Κερδίσαμε γιατί ήμασταν η ΑΕΚ ολόκληρης της Ελλάδας και παίξαμε με τις ευχές του λαού μας να μας συνοδεύουν. Για αυτό κερδίσαμε, για αυτό η ΑΕΚ έγινε Βασίλισσα στις καρδιές μας"...

 

Σαν Σήμερα

19/05/1928

1928: Γεννιέται στην Νέα Υόρκη ο Dolph Sayes, ο 12 φορές MVP, πρωταθλητής με τους Syracuse Nations το 1955 αλλά και ένας από τους 50 καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ σύμφωνα με ψηφοφορία του 1996 για τα 50 χρόνια της λίγκας.