Παρακαλώ περιμένετε...

"Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ" (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ)

  • 08/10/2020

Ο αγώνας πυγμαχίας ανάμεσα σε Chamberlain και Ali που δεν έγινε ποτέ!!!

O Wilt Chamberlain ήταν ένας υπεραθλητής. Το γνωρίζουμε ολοι αυτό. Οι φήμες ( ή οι θρύλοι) λένε πως είχε το επιτόπιο του Michael Jordan και την δύναμη του Shaq και κάτι παραπάνω. Μετά από τόσα χρόνια είναι σίγουρα δύσκολο να καταφέρεις να ξεχωρίσεις τον μύθο από την αλήθεια, αλλά σίγουρα ο Wilt από μόνος του ήταν ένας μύθος. Ήταν ο φολκλορ ήρωας της σύγχρονης Αμερικής. Ο Ντέιβιντ Κρόκετ και ο τύπος που θα ήθελες να βγεις για μπύρα μαζί του..

Μετά το πέρας της καριέρας του, μπήκε επίσης στο Hall of Fame του Volley και έγινε ετσι ο μοναδικός αθλητής σε Hall of Fame διαφορετικών αθλημάτων. Πριν όμως από αυτό, είχε ήδη σκεφτεί και προσπαθήσει να καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου ως «ο καλύτερος αθλητής όλων των εποχών». Και πως θα το πετύχαινε αυτό? Πολύ απλά, κερδίζοντας τον καλύτερο αθλητή του κόσμου τότε, τον Μοχάμεντ Άλι στο δικό του άθλημα, δηλαδή σε έναν αγώνα πυγμαχίας.

Ο Άλι εκείνη την περίοδο, όταν δηλαδή πρωτοεμφανίστηκε η ιδεά της μάχης ήταν στα ντουζένια του και απλά δεν γινόταν μάλλον να χάσει. Αυτό δηλαδή πίστευε ο ίδιος αλλά ίσως για κάποιο καιρό δεν το πίστεψε ο Wilt. Με διθυράμβους και πολλά γύρω γύρω, κανονίστηκε ένας μεταξύ τους αγώνας, εκεί στο 1971. Είχαν συμφωνηθεί οι αμοιβές, οι ημερομηνίες, είχαν βγει οι φωτογραφίες και άλλα τέτοια. Και φυσικά, οι τίτλοι των εφημερίδων χαρακτήριζαν την αναμέτρηση ως «τον αγώνα του αιώνα». Και δεν είχαν και άδικο. Ήταν δύο ιερά τέρατα, ο καθένας στον δικό του «ναό». Να πούμε βέβαια σε αυτό το σημείο, ότι όταν το ΝΒΑ ξεκίνησε να παίρνει την θέση του στα κλειστά γήπεδα των ΗΠΑ, το 1946, ο λόγος της δημιουργίας του ήταν για να γεμίσουν οι κενές ημέρες ανάμεσα στα υπόλοιπα λαοφιλή αθλήματα της εποχής, μεταξυ των οποίων και το μποξ. Ναι, το 1946 οταν ξεκίνησε το ΝΒΑ, η πυγμαχια ήταν πιο δημοφιλές άθλημα από το μπάσκετ. Αυτό απλά σαν μικρή παρένθεση για την παράθεση κάποιων ιστορικών συνθηκών.

Πιο ήταν όμως τελικά το αποτέλεσμα του «αγώνα του αιώνα»? Για να μην σας κρατάω σε αγωνία, θα σας πω ότι ήταν αυτό που όλοι αναμένανε. Όχι δεν νίκησε ο Ali. Ούτε νίκησε ο Wilt, καθώς ο αγώνας δεν έγινε ποτέ. Οι απόψεις πάνω στην ακύρωση του διίστανται. Ο εκπρόσωπος του Wilt  δήλωσε πως απλά "δεν άξιζε τον κόπο για τα λεφτα που του δώσαν", καθώς άλλη ήταν η αρχική συμφωνία. Ο Wilt δίνει την δική του εκδοχή, λέγοντας πως απλά "πριν μπει στο αεροπλάνο για να πάει για τον αγώνα, ο πατέρας του τον συμβούλευσε να μην το κάνει, και απλά τον άκουσε". Όμως ο Bob Arum, ο γνωστός ατένζεντης πυγμαχίας, έχει μία εντελώς διαφορετική άποψη για το πως συνέβησαν τα πράγματα, καθώς δήλωσε πως «ο Wilt ήταν εκεί την ημέρα που έπρεπε, αλλά όταν πήγε να μπει στην αίθουσα της συνέντευξης τύπου, ο Ali, τον τομοκράτησε, και έτσι κατάλαβε ακόμη και την ύστατη στιγμή ότι δεν ήταν καλή ιδέα να παλέψει μαζί του».

 

Εσείς διαλέγετε όποια από τις εκδοχές θέλετε. Μπορεί κατά κάποιο τρόπο να ισχύουν και οι τρεις. Σε κάθε περίπτωση, εμείς χάσαμε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του 20ου αιώνα και μας έμειναν απλά οι φωτογραφίες και ένα μεγάλο «what if….»...Α ναι, και μία ακόμη απόδειξη για να πούμε «Wilt, ήσουν μεγάλη τυπάρα»!!!

Σαν Σήμερα

28/04/1966

1966: Ο Red Auerbach αποσύρεται από τον πάγκο των Celtics μετά την νίκη της ομάδας του επί των Lakers με 95-93 που σηματοδοτούσε και το 9ο πρωτάθλημα του, εκ των οποίων τα 8 συνεχόμενα. Είχε αναλάβει την ομάδα ακριβώς 16 χρόνια και μίε μέρα νωρίτερα!!!