Παρακαλώ περιμένετε...

Εlgin Baylor: Η πρωτη αντιδραση απεναντι στον ρατσισμο

  • 06/10/2017

Στις αρχές του 1950 λίγοι Αφροαμερικανοί αθλητές ήταν αυτοί που είχαν μιλήσει ανοιχτά για την ανισότητα που αντιμετώπιζαν οι μαύροι αθλητές. Ήταν όμως ένα γεγονός. Τα πρώτα χρόνια που οι αφροαμερικανοί μπήκαν στην λίγκα, έμεναν σε διαφορετικά ξενοδοχεία από τους λευκούς στις αποστολές και τρώγαν διαφορετικά πράγματα. Ο Elgin Baylor είναι ένας από αυτούς.

Στις αρχές του 1950 λίγοι Αφροαμερικανοί αθλητές ήταν αυτοί που είχαν μιλήσει ανοιχτά για την ανισότητα που αντιμετώπιζαν οι μαύροι αθλητές. Ήταν όμως ένα γεγονός. Τα πρώτα χρόνια που οι αφροαμερικανοί μπήκαν στην λίγκα, έμεναν σε διαφορετικά ξενοδοχεία από τους λευκούς στις αποστολές και τρώγαν διαφορετικά πράγματα.

Ο Egin Baylor, μπήκε στο ΝΒΑ τον Οκτώβριο του 1958. Ήταν γεννημένος σταρ. Τελείως διαφορετικός από τους παίκτες που παίζαν εκείνη την εποχή στο ΝΒΑ. Στις 16 Ιανουαρίου του 1959, η ομάδα του παίζει με τους Cincinatti Royals στο Charleston. H ομάδα του φτάνει την ιδια μέρα και πηγαίνει στο ξενοδοχείο που έχουν συμφωνήσει για να ξεκουραστεί πριν το παιχνίδι. Στην υποδοχή η υπεύθυνη τους λέει ότι οι λευκοί μπορούν να μείνουν, οι έγχρωμοι όμως όχι. Το ίδιο γίνεται σε τρία ακόμη ξενοδοχεία με αποτέλεσμα όλη η ομάδα να μείνει σε ένα κατάλυμμα για νέγρους. Ο Elgin Baylor αποφασίζει να μην κατέβει στο παιχνίδι ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Το γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο για να δουν την νέα attraction του ΝΒΑ. Τον άνθρωπο που πήγαινε το άθλημα σε ένα άλλο επίπεδο. Αυτός όμως δεν ήταν εκεί. Μόνο μετά το παιχνίδι έγινε γνωστό ότι δεν αγωνίστηκε ως μια ένδειξη διαμαρτυρίας. Όταν ο συμπαίκτης του και φίλος του, Rod Hundley προσπάθησε να τον πείσει να αλλάξει γνώμη, ο Baylor του απάντησε “ Rod, είσαι φίλος μου αλλά θα πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είμαι σκυλί. Είμαι ανθρώπινο ον. Και το μόνο που θέλω είναι να αντιμετωπίζομαι σαν ανθρώπινο ον. Δεν είμαι ζώο να με βάζουν μέσα σε ένα κλουβί και να με αφήνουν εκεί για να με βλέπει ο κόσμος. Δεν θα μου συμπεριφέρονται σαν να είμαι ζώο.”

Το παιχνίδι εκείνο έληξε 95-91, αλλά λίγοι νοιάστηκαν γι αυτό. Κατευθείαν ξεκίνησε το πολιτικό παιχνίδι. Κάποιοι ήταν μαζί του και κάποιοι ήταν εναντίον του. Δήμαρχοι πόλεων δήλωναν πως ο Baylor (και οι Lakers) πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από την πόλη, ενώ ο δήμαρχος του Charleston αρνούνταν πεισματικά να απολογηθεί για το συμβάν. Άλλωστε ήμασταν στην Αμερική του 1958 και οι μαύροι, παρόλο που σε μερικές πολιτίες των ΗΠΑ είναι απόλυτη πλειοψηφία δεν έχουν διακαίωμα ψήφου (αυτό θα τους δοθεί μερικά χρόνια αργότερα , το 1965). Ωστόσο ο ιδιοκτήτης της ομάδας των Lakers, Bob Short υποστηρίζει τον Baylor.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Baylor θα προσκληθεί στο All Star Game που θα γίνει στο Charleston. Στο ίδιο γήπεδο που αρνήθηκε να αγωνιστεί στις 16 Ιανουαρίου του 1959. Θα μείνει στο ίδιο κατάλυμμα που του αρνήθηκαν την διαμονή δύο χρόνια νωρίτερα και θα τον χειροκροτήσει το ίδιο κοινό που δύο χρόνια νωρίρερα περίμενε να τον δει. Έχουν μεσολαβήσει μερικές συνεδριάσεις και κινήσεις για την εξίσωση των δικαιωμάτων λευκών και μαύρων παικτών. Οι άνθρωποι της περιοχης τον έπιαναν και του ζητούσαν συγγνώμη για το περιστατικό που είχε συμβεί τότε, ενώ οι κοινότητες Αφροαμερικανών της περιοχής του λέγαν πόση βελτίωση εχει προκληθεί μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια. Ο ίδιος σε μία συνέντευξή του το 1963, στο μέσο των πραγματικών ταραχών για τα δικαιώματα των μαύρων, θα δηλώσει “Σίγουρα δεν μετανιώνω για ότι έχω κάνει. Δεν είμαι κάποιος πρωτοπόρος ή κάτι τέτοιο αλλά με ενδιαφέρουν οι άνθρωποί μου και η πρόοδος. Είμαι ο Elgin Baylor, και δεν ζητάω να με αντιέτωπίζουν ως τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο.

Όταν κάνεις κάτι τέτοιο ελπίζεις πως θα βγει σε καλό και οι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν τι συμβαίνει στην ίδια τους την χώρα. Θα αποκτήσουν επίγνωση. Αν αυτό όλο εξυπηρετεί κάποιον σκοπό τότε είναι πολύ καλό. Ωστόσο την στιγμή που σε εξευτελίζουν, δεν σκέφτεσαι “Θέλω να κάνω αυτό για κάποιον άλλον”, σκέφτεσαι απλά το τι συμβαίνει σε σένα...”

Σαν Σήμερα

05/05/1969

 Ο Bill Russell παίζει το τελευταίο του παιχνίδι στο ΝΒΑ με την φανέλα των Celtics στην νίκη της ομάδας του επί των Lakers με 108-106 που θα σημαίνει αυτόματα και την κατάκτηση του 11ου προσωπικου του τίτλου