Παρακαλώ περιμένετε...

ΕΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΠΥΡΙΑΡΑ

  • 05/08/2019

Του Θοδωρή Νικολάου

Αν είχε νούμερο φανέλας θα ήταν το 44 ξεκάθαρα.

Ένας από τους πιο άρρωστους πολιτικούς με το μπάσκετ που γνώρισε ο Δυτικός κόσμος. 

Διαλέξαμε τη συγκεκριμένη φωτό γιατί κατά αυτόν είναι μία από τις αγαπημένες του. 

Παίζει εναντίον του Reggie Love, ενός πρώην αστέρα του κολεγιακού πρωταθλήματος και μέλος της πρωταθλήτριας ομάδος του Duke για το 2001. Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη, στην εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου, όπου ο Πρόεδρός των ΗΠΑ παρευρισκόταν στο συνέδριο του ΟΗΕ στις 23 Σεπτέμβρη 2009... 



Δεν θα υπερβάλουμε λέγοντας ότι ο Barrack Obama έπαιζε όλη του τη ζωή μπάσκετ. Στη Χαβάη όπου μεγάλωσε , ως αριστερόχειρας αφροαμερικανός πίστευε πάντα ότι μπορούσε να εισέλθει σε μια επαγγελματική ομάδα. Αντί αυτού σπούδασε στο Χάρβαρντ, έγινε δικηγόρος και μετά Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τι έκανε όσο κατέβαινε υποψήφιος Γερουσιαστής αλλά και Πρόεδρος? Έστηνε ματσάκια με το επιτελείο του και πολλές φορές έπαιζαν τόσο ανταγωνιστικά που σε ένα παιχνίδι ο Obama χρειάστηκε να κάνει 12 ράμματα μετά από αγκωνιά στο φρύδι. Η απάντησή του? " Η Μισέλ δεν το πήρε καθόλου καλά, αλλά το αναγνωρίζω : ο τύπος αυτός ήταν ίσως ο μόνος άνθρωπος που χτύπησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και δεν συνελήφθη...". 

 

Πρώτο του μέλημα με την κατάληψη του προεδρικού θώκου ήταν να μετατρέψει το γήπεδο τένις του Λευκού Οίκου σε γήπεδο μπάσκετ. Λάτρης του Σικάγο και της περίφημης ομάδος του 1995-1996. Δεν δίσταζε "να την λέει" στο πρόσωπο τόσο του Κobe όσο και των Warriors. Ενώ όλοι έχουν να λένε για τις συζητήσεις του με τον Michael Jordan, τον Bill Russell αλλά και τον Kareem Abdul Jabar όταν τους βράβευσε στο Λευκό Οίκο. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε το μπάσκετ για να περάσει μηνύματα από κοινού με τη σύζυγό του, όπως τη σωστή διατροφή στα σχολεία ( χαρακτηριστικό το "κάρφωμα" της Μισέλ Ομπάμα σε αυτοσχέδια μπασκέτα στο διάδρομο του Λευκού Οίκου παρόντων των πρωταθλητών Miami Heat ,οι οποίοι ξεκαρδίστηκαν στα γέλια,στο πλαίσιο της εκστρατείας).

 

Ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών , δεν έπαιζε για δημόσιες σχέσεις. Έπαιζε για να κερδίσει. Όλοι όσοι τον αντιμετώπισαν έλεγαν , ότι δεν μίλαγε trash όσο έπαιζε, αλλά μόλις σε κέρδιζε στο χτύπαγε όλη μέρα... Στόχος του ήταν να σε πικάρει για να σε κάνει να παίξεις καλύτερα και με πάθος. Το μπάσκετ αποτέλεσε χαρακτηριστικό στοιχείο για να του "την πούνε" όσοι ήθελαν να τον χτυπήσουν πολιτικά. Χαρακτηριστικό σχόλιο σε μια ετήσια εκδήλωση του Λευκού Οίκου για τους δημοσιογράφους,όταν ένας ομιλητής στο μικρόφωνο είπε , με αφορμή τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή : "Κύριε Πρόεδρε είστε καλύτερος baller από τον Steph Curry. Γιατί μπορεί αυτός να σηκώνεται και να το βάζει από τα 9 μέτρα , αλλά εσείς στέλνετε (shoot) πύραυλο από χιλιάδες μίλια με εκπληκτική ακρίβεια..."

 

Η αρρώστια του με το μπάσκετ ήταν τέτοια, σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλό του John Rice, που πέρναγε αμέτρητες ώρες αν έχανε ένα pick up game για να το συζητά. Ακόμα και στους τελευταίους τελικούς του ΝΒΑ, ο Barrack Obama ήταν εκεί, γνωρίζοντας την θερμή υποδοχή των φιλάθλων. Ένα είναι σίγουρο , ο αριστερόχειρας κύριος της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, είναι ένας "άρρωστημένος" baller. Το μπάσκετ για αυτόν αποτέλεσε πάντα ένα ψυχοφάρμακο, μια διέξοδο και ίσως το κυριότερο μέσο για να τον διαμορφώσει ψυχοσυναισθηματικά στην πορεία του ως πολιτικός. Το είπε ο ίδιος , το διαπίστωσαν όλοι όσοι έπαιξαν μαζί του.

Πέρα από πολιτικές τοποθετήσεις ή αν τον συμπαθείς ή όχι, ένα λέμε εμείς. 

Σεβασμός στην "αρρώστια" του Προέδρου...

Σαν Σήμερα

26/04/1963

1963: Γεννιέται ο Bill Wennington. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τον Καναδό γίγαντα, αλλά τα δάχτυλα του έχουν δαχτυλίδια!!!