Παρακαλώ περιμένετε...

ΕΘΝΙΚΗ ΚΩΦΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

  • 22/01/2018

Σαν Basketbook, από την πρώτη στιγμή που δημιουργηθήκαμε, προσπαθήσαμε να γίνουμε ένα βήμα για όλους. Για αυτούς που τους ξέρει ο κόσμος και για αυτούς που δεν τους ξέρει. Το έχουμε ξαναπεί, για μας η αγάπη για το άθλημα είναι η μεγαλύτερη από όλες. Πόσο μάλλον όταν αυτή η αγάπη έχει να ξεπεράσει άλλα ανυπέρβλητα εμπόδια που για τους περισσότερους από εμάς είναι κάτι παντελώς άγνωστο.

Σαν Basketbook, από την πρώτη στιγμή που δημιουργηθήκαμε, προσπαθήσαμε να γίνουμε ένα βήμα για όλους. Για αυτούς που τους ξέρει ο κόσμος και για αυτούς που δεν τους ξέρει. Το έχουμε ξαναπεί, για μας η αγάπη για το άθλημα είναι η μεγαλύτερη από όλες. Πόσο μάλλον όταν αυτή η αγάπη έχει να ξεπεράσει άλλα ανυπέρβλητα εμπόδια που για τους περισσότερους από εμάς είναι κάτι παντελώς άγνωστο. Πέρσι, στην φοβερή πορεία των κοριτσιών μας στο Πανευρωπαικό τηνς Τσεχίας, ξαφνικά όλος ο κόσμος ασχολήθηκε με το γυναικείο μπάσκετ. Την ίδια περίπου περίοδο όμως, κάποια άλλα κορίτσια, με το ίδιο εθνόσημο στο στήθος, ανέβαζαν την χώρα μας στο υψηλότερο σκαλί του κόσμου στους αντίστοιχους Ολυμπιακούς αγώνες. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που αυτή η ομάδα είχε μία μεγάλη επιτυχία αφού από το 2002 μέχρι σήμερα μετράει 6 μετάλλια σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Αναφερόμαστε στην Εθνική Κωφών Γυναικών, την “δικιά” μας εθνική , με τα “δικά μας” κορίτσια. Το μπάσκετ είναι στιγμές, συναισθήματα και ανθρώπινες σχέσεις. Σε πολλά βιβλία του ο Φιλ Τζάκσον, από τους κορυφαίους προπονητές του ΝΒΑ, λέει πως πολλοί προπονητές χάνονται στην μετάφραση στα Χ και Ο πάνω στα πινακάκια τους και δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν στην ουσία του αθλήματος, που είναι ο κύκλος των σχέσεων που δημιουργούνται ανάμεσα στους ανθρώπους, οι ισοροπίες και ο κοινός αγώνας. Για αυτό λοιπόν δεν μπορούμε να είμαστε εμείς που θα μιλήσουμε γι αυτό, καθώς είναι κάτι πολύ προσωπικό και βιωματικό και μας το περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο η αθλήτρια της ομάδας, Στάλα Κοτσιρέα.

 

“Αυτή η εθνική είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε από αγάπη κι από ανάγκη... Υπήρχε η μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό, για το μπάσκετ και μια ανάγκη να βρεθούμε όλες μαζί και να προσπαθήσουμε ομαδικά για ότι καλύτερο. Είχαμε μια ιδιαιτερότητα, αλλά δε θέλαμε να σταθεί εμπόδιο σε τίποτα. Αντίθετα θέλαμε να την κάνουμε δύναμη... κι έτσι δημιουργήθηκε σιγά-σιγά από το μηδέν... χρειάστηκε πολύ υπομονή και κυρίως επιμονή... βάλαμε στόχους και αρχίσαμε τις προπονήσεις. Για κάποιες από εμάς το γήπεδο έγινε το δεύτερο σπίτι μας. Δημιουργήσαμε δικούς μας κώδικες επικοινωνίας, γίναμε συμπαίκτριες, γίναμε φίλες και στην συνέχεια γίναμε μία μεγάλη οικογένεια... Όταν αρχίσαμε να λαμβάνουμε μέρος στις διάφορες διοργανώσεις δεν περιμέναμε με τίποτα την πορεία που διαγράψαμε στη συνέχεια... Είχαμε μόνο πολλή όρεξη, θέληση κι αγάπη γι’ αυτό που κάναμε. Ήμασταν αθλήτριες και θέλαμε να γευτούμε της χαρά της νίκης όπως ο κάθε αθλητής. Η αλήθεια είναι πως και πολύ λίγοι πίστεψαν σε εμάς γι’ αυτό και δεν υπήρχε ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία. 

Η αρχή έγινε εδώ στην Αθήνα στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2002 όπου και πήραμε το χάλκινο μετάλλιο. Ακολούθησαν σειρά με επιτυχίες που φτάναμε όμως πάντα στην πηγή αλλά δεν πίναμε το «χρυσό» νερό..., Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2007 (Κίνα): ΧάλκινοΕυρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2008 (Γερμανία): ΧάλκινοΕυρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012 (Τουρκία): Χάλκινο. Το 2016 ήταν μια κορυφαία χρονιά για εμάς καθώς κατακτήσαμε το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη νικώντας τη Λιθουανία στον τελικό. Το πείσμα μας μεγάλωσε και όλες μαζί οι παλιές παίκτριες αλλά και νέα κορίτσια που προστέθηκαν στην ομάδα κοιτάξαμε μπροστά και είπαμε πως θα τα δώσουμε όλα για τον μεγαλύτερο στόχο κάθε αθλητή, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι ξεκινήσαμε το 2017 για τους Ολυμπιακούς Κωφών στην Τουρκία. Με πολύ κόπο και πολλές προσωπικές θυσίες από την κάθε μία ξεχωριστά και με τη βοήθεια βέβαια της προπονήτριάς μας Αθηνάς Ζέρβα και όλου του προπονητικού team τα καταφέραμε... Ανεβήκαμε εμείς, τα όνειρά μας, και η ελληνική σημαία στο ψηλότερο σκαλοπάτι... Πήραμε το χρυσό! Η αγάπη για την ομάδα αυτή δεν τελειώνει... σε όποιο πόστο κι αν βρεθώ πάντα θα είμαι εκεί για την ομάδα... γιατί είναι η ομάδα της καρδιάς! Η ομάδα της καρδιάς μου!”

 

Kαι φυσικά δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε το κείμενό μας χωρίς την αναφορά των συντελεστών αυτής της μεγάλης προσπάθειας

Προπονήτρια: Αθηνά Ζέρβα

Βοηθός: Μάρθα Αργυρίου

Φυσικοθεραπεύτριες: Λούση ΖούρνηΝάνσυ Τσιούλη

Παίκτριες: Στάλα Κοτσιρέα ,Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη, Ανθή Χαινά, Λία Σαρακατσάνη, Λαμπρινή Αγαγιώτου, Αλεξία Σπίνου, Ντίνα Μπάλκογλου, Χρύσα Βεράνη, Ιωάννα Βουδούρη,Δήμητρα Μελλίνη,Στεφανία Πατέρα.

 

 

 

Σαν Σήμερα

12/05/1974

1974: Οι Boston Celtics θα κερδίσουν τους Milwaukee Bucks με σκορ 102-87 κατακτώντας έτσι το 12ο τους πρωτάθλημα.