Παρακαλώ περιμένετε...

Γ. Μασλαρινος: Οι μεταγραφες στις μικρες ηλικιες τροχοπεδη στην αναπτυξη του μπασκετ

  • 17/12/2020 -
    ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ/ΛΟΙΠΟΙ
    /
    BB TEAM

Του Σπύρου Κόγκα

Απόψεις με επιχειρήματα και βάση την ειλικρίνεια διατύπωσε ο χθεσινός καλεσμένος της εκπομπής του The Basketbook, «Restart Youth», Γιώργος Μασλαρινός, ιδρυτής της Ακαδημίας Hoop στην Θεσσαλονίκη. Ο πρώην αθλητής κορυφαίων ελληνικών ομάδων σχολίασε τα πάντα που αφορούν το μπάσκετ, δίνοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στην εκπομπή που συντόνισε ο Αργύρης Παγαρτάνης με τους Αντρέα Τσεμπερλίδη και Σπύρο Κόγκα.

Για το επίμαχο θέμα του κορωνοϊού, ο coach ανέφερε ότι είναι σίγουρα επώδυνο όλο αυτό που γίνεται, κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι. Είναι σημαντικό όταν με το καλό επιστρέψουμε στην δράση, να είναι όλα υπό έλεγχο έτσι ώστε να  μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε. Στην δική μου σκέψη, επανέναρξη είναι η επιστροφή στο γήπεδο για να ξαναθυμηθούμε την μυρωδιά του. Να βγούμε από το σπίτι και να μην είμαστε μπροστά από τον υπολογιστή όλη την ημέρα.

Για την φιλοσοφία στην ακαδημία του: Δική μας μέριμνα είναι τα παιδιά των ακαδημιών να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και να μάθουν να συνεργάζονται. Θέλουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά γενικότερα για να αγαπήσουν τον αθλητισμό. Με βάση όλη αυτή την γνώση, δεν έχουμε κανένα άγχος. Ο χρόνος είναι υπέρ μας, καθώς η νίκη και η ήττα είναι σε δεύτερο πλάνο. Σκοπός μας είναι νέα παιδιά στον αθλητισμό και όχι μεταγραφές.

Για την ανάπτυξη του αθλήματος, ο coach έδωσε μια ενδιαφέρουσα εκδοχή, επισημαίνοντας ότι οι μεταγραφές έχουν συρρικνώσει σημαντικά την ανάπτυξή του, καθώς δεν φέρνουμε νέα παιδιά στο γήπεδο. Όσο μεγαλύτερη είναι η δεξαμενή παιδιών, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα παράγουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό. Στόχος είναι να βοηθηθούν τα παιδιά να ανοίξουν τα φτερά τους αργότερα και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την κάθε δυσκολία.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τοξικό το περιβάλλον του σημερινού αθλητισμού, καθώς έχουν παρεισφρήσει άνθρωποι ακατάλληλοι στον χώρο του μπάσκετ. Δυστυχώς τα παιδιά αλλάζουν τις ομάδες σαν τα πουκάμισα, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται παρέες και να χάνεται η πραγματική ουσία.

Επιπλέον, ερωτηθείς για τα κριτήρια επιλογής των προπονητών στην ακαδημία του, απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη: «Να έχουν πάθος, καψούρα και αγάπη για αυτό που κάνουν. Πρέπει να είμαστε ερωτευμένοι με το άθλημα».

Τέλος, ο Γιώργος Μασλαρινός έκλεισε την χθεσινή του παρουσία, περιγράφοντας μια ιστορία με τον coach Ομπράντοβιτς, όταν αγωνιζόταν στην ομάδα του Παναθηναϊκού το 2004. «Ο coach έδινε τεράστια σημασία σε απλά πράγματα, δείχνοντας πάντα το ανθρώπινό του πρόσωπο και την έννοια της ομάδας. Εκείνη την περίοδο, η εγκυμοσύνη της γυναίκας μου είχε κάποιες μικρές επιπλοκές και είχα ενημερώσει την ομάδα ότι ίσως κάποια στιγμή μπορεί να μην έρθω στο γήπεδο. Όταν έφτασε λοιπόν εκείνη η ώρα και άργησα να μπω για προπόνηση, δεν θα ξεχάσω την εικόνα της ομάδας μαζεμένης στο κέντρο που με περίμενε για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί. Ήταν πραγματικά πολύ όμορφο όλο αυτό».

Μπορείτε ΕΔΩ να δείτε ολόκληρη τη χθεσινή εκπομπή

Σαν Σήμερα

18/04/1966

1966: Ο Red Auerbach αποσύρεται και ο Bill Russell αναλαμβανει χρέη παικτη-προπονητής. Ως προπονητής θα προσθέσει ακόμη δύο δαχτυλίδια στην ήδη πλούσια συλλογή του.