Παρακαλώ περιμένετε...

Γκαλης: Η εξελιξη του μπασκετ εξαρταται απο την αγαπη οσων ασχολουνται

  • 16/09/2020 -
    A1 Basket League / Euroleague
    /
    BB TEAM

Του Σπύρου Κόγκα
 

Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ, Νίκος Γκάλης μοιράστηκε τις απόψεις του για το μπάσκετ και όλα τεκταινόμενα γύρω από το αγαπημένο μας άθλημα, μιλώντας στον OVER FM. Σχολίασε τα μπασκετικά δρώμενα, τον κορωνοϊό αλλά και έδωσε το κλίμα που πρέπει να διέπει το άθλημα για να εξελιχθεί και να πάει μπροστά.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το πως βιώνει την κατάσταση με τον κορωνοϊό και αν τον προβληματίζει: «Σίγουρα για να μην σε έχει προβληματίσει πρέπει να είσαι αναίσθητος. Προσπαθείς όσο μπορείς να προσέξεις. Από εκεί και πέρα δεν είναι τόσο για εμάς, εγώ στεναχωριέμαι για τα παιδιά. Γιατί εμείς ζήσαμε άλλα… χρόνια παλιά, ενώ για τα παιδιά σήμερα είναι πολύ δύσκολο. Το σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να βάλουμε το παιδί σε μια «γυάλα» γιατί θα δημιουργήσουμε άλλα προβλήματα. Στεναχωριέμαι για τη νεολαία».

Για το αν υπάρχουν διαφορές από την εποχή του και το σήμερα: «Το μπάσκετ σαν μπάσκετ δεν αλλάζει τόσο, δηλαδή οι κανόνες κτλ. Το μπάσκετ δεν είναι μόνο να μπεις στο γήπεδο και να παίξεις. Είναι για τους φιλάθλους πιο πολύ. Τις εποχές όταν έπαιζα εγώ, ο κόσμος ζούσε για να δει τον αγώνα, είχε άλλα προβλήματα και όχι αυτά που έχει σήμερα. Γι’ αυτό πιο πολύ θα πρέπει να φτιάξουμε καλό κλίμα για τον κόσμο παρά για το μπάσκετ. Το μπάσκετ δεν χρειάζεται να αλλάξει. Αυτό που πρέπει να αλλάξει για τον φίλαθλο κόσμο, είναι να μπορεί να μπαίνει στα γήπεδα, όταν επιτραπεί και εκεί θα πρέπει να… τραβήξουν τον κόσμο στο μπάσκετ».

Για το αν θα τον δούμε πάλι στα μπασκετικά δρώμενα: «Δεν είμαι αυτός που ψάχνω για να είμαι στο… φως. Μπορώ να είμαι μπροστά χωρίς να φαίνομαι και πολύ. Όταν μου ζητήσουν κάποιες γνώμες, εγώ θα τα πω. Δεν θα διαφημιστώ».

Για το αν έχει κλείσει η «ψαλίδα» μεταξύ της Αμερικής και της Ευρώπης καθώς πολλοί Ευρωπαίοι πηγαίνουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού: «Οπωσδήποτε η «ψαλίδα» έχει μικρίνει. Ότι και αν είναι το μπάσκετ μεγαλούργησε στην Αμερική. Είναι αδιαμφισβήτητο. Νομίζω με πως όλα αυτά, με τα μέσα, το ίντερνετ είναι πιο εύκολο να βλέπουν πως είναι το μπάσκετ στην Αμερική. Προσπαθούν να μιμηθούν και παίκτες και καταστάσεις και φαίνονται πιο ώριμα. Σήμερα, το ΝΒΑ έχει δώσει μεγαλύτερη βάση στο να βλέπει παίκτες από την Ευρώπη σε σχέση με παλαιότερα και όσο το ψάχνεις θα βρεις ένα ταλέντο».

Για το ελληνικό μπάσκετ που ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα: «Εγώ δεν θα μπω σε διαδικασία να πω τι έκανε ο προηγούμενος ή ποιος πρέπει να μπει. Όλοι έκαναν καλά, όλοι έκαναν και λάθη. Το ελληνικό μπάσκετ θα πάει πιο πάνω με άτομα που το αγαπούν. Πρέπει να έχεις αγάπη για το άθλημα για να ασχοληθείς με αυτό».

 

Σαν Σήμερα

18/04/1966

1966: Ο Red Auerbach αποσύρεται και ο Bill Russell αναλαμβανει χρέη παικτη-προπονητής. Ως προπονητής θα προσθέσει ακόμη δύο δαχτυλίδια στην ήδη πλούσια συλλογή του.