Παρακαλώ περιμένετε...

ΓΙΑΝ ΣΒΟΜΠΟΝΤΑ: Ο ΔΗΜΙΟΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

  • 08/07/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Η εθνική μας χρειαζόταν τη νίκη στον αγώνα με την Τσεχοσλοβακία για να μην μπλέξει σε περιπέτειες και να έχει το πάνω χέρι για την είσοδο στην τετράδα. Η ήττα της πρεμιέρας απο την Ιταλία πλήγωσε την ομάδα αλλά στο γαλανόλευκο στρατόπεδο, Κιουμουρτζόγλου και παίχτες γνώριζαν πως αν έπιαναν τα συνηθισμένα τους στάνταρ απόδοσης δεν θα είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα.

 

Οι Τσεχοσλοβάκοι, δευτεραθλητές Ευρώπης πριν απο έξι χρόνια στη Γερμανία, ήρθαν στη Ρώμη έχοντας πάντα στον πάγκο τους τον Πάβελ Πέτερα αλλά χωρίς τον τότε καλύτερο παίχτη τους Οτο Ματίτσκι που τραυματίστηκε στην προετοιμασία. Στη θέση του ο Πέτερα, κάλεσε έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό power forward με το όνομα Γιαν Σβόμποντα.

 

Ο αγώνας ξεκίνησε και η εθνική έδειξε πως δεν είχε όρεξη για παιχνίδια. Στο ημίχρονο προηγήθηκε με εννιά πόντους, η διαφορά έφτασε και κοντά στους είκοσι κάποια στιγμή και ο προπονητής θέλοντας να προστατεύσει τους παίχτες του, άρχισε τις αλλαγές.

 

Λογική κίνηση απο τον Κιουμουρτζόγλου αφού η ομάδα είχε πάει στην Ιταλία χωρίς τον Φάνη και τον Γαλακτερό αλλά και με ελλιπή προετοιμασία. Ο νεοσύστατος ΠΣΑΚ χρησιμοποιήσε την Εθνική ομάδα ως μοχλό πίεσης στην κόντρα του με την Υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά για την ψήφιση του αθλητικού νόμου και οι διεθνείς πειθάρχησαν στις εντολές του συνδικαλιστικού τους φορέα απέχοντας απο τις προπονήσεις.

 

Η λύση τελικά βρέθηκε αλλά το κλίμα ήταν βαρύ και οι σχέσεις μεταξύ των διεθνών είχαν φθαρεί, αφήνοντας παλιά προβλήματα να έρθουν πάλι στην επιφάνεια. Αλλά στο παρκέ του Παλαεούρ όλα έβαιναν καλώς ακόμα και όταν πατήθηκε το φρένο στον ρυθμό της ομάδας, εξαιτίας της πρωτοβουλίας της FIBA να διακόψει τον αγώνα για να τιμήσει τον Νίκο Γκάλη που ξεπέρασε τον Μίκι Μπέρκοβιτς γενόμενος ο αρχισκόρερ στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ αλλά και ο πρώτος που έφτασε τους 1000 πόντους σε τελική φάση.

 

Και κάπου εκεί ο άγνωστος μεταξύ αγνώστων Σβόμποντα σεληνιάστηκε και άρχισε να σκοράρει με ρυθμό πολυβόλου χωρίς να αστοχήσει ούτε μία φορά!!! Το παιχνίδι γύρισε, οι Τσεχοσλοβάκοι ισοφάρισαν και οδήγησαν το ματς στην παράταση με μία Ελλάδα που δεν είχε ανάσες και ήταν εξαντλημένη απο την προσπάθεια.

 

O Σβόμποντα συνέχισε να φοράει τον μανδύα του Σούπερμαν και στον έξτρα χρόνο και το κοντέρ έγραψε 32 πόντους με 13/13 εύστοχα δίποντα για το νούμερο 11 της Τσεχοσλοβακίας, την λύση ανάγκης του Πέτερα.

 

Ο "δήμιος" της Γαλανόλευκης κέρδισε μία θέση στο Πάνθεον των ηρώων της μίας βραδιάς και χωρίς φυσικά να το γνωρίζει, έβαλε την σφραγίδα του στο τέλος μιας εποχής για την εθνική αφού με τη λήξη του Ευρωμπάσκετ, ο Νίκος Γκάλης ανακοίνωσε πως κρεμούσε την τιμημένη φανέλα με το 4.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως στον αγώνα κατάταξης για την 5η θέση που βρεθήκαμε ξανά αντίπαλοι με την Τσεχοσλοβακία, ο Σβόμποντα πέτυχε μόλις πέντε πόντους. Αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει απο τον 22χρονο μπασκετμπολίστα της Σπαρτάκ Μπρνο, εκείνο το απόγευμα της 25ης Ιουνίου 1991...

 

Σαν Σήμερα

23/04/1969

1969: Ο Jerry West θα σκοράρει 53 πόντους στην νίκη των Lakers επί των Celtics με 120-118. Θα γίνει έτσι ο γκαρντ με τους περισσότερους πόντους σε τελικούς μέχρι την εφμάνιση του MJ, ο οποίος θα σπάσει αυτό το ρεκόρ το 1993.