Παρακαλώ περιμένετε...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ: Ο ΡΟΛΙΣΤΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΣΤΑΡ

  • 30/10/2019

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Στα πλέι οφ του ΝΒΑ το 1995 ο Ρέτζι Μίλερ έγραψε ιστορία πετυχαίνοντας εναντίον των Νικς 8 πόντους σε 9 δευτερόλεπτα οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη. Τραβώντας απο τα μαλλιά την σεναριακή μας φαντασία, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως ο σούπερ σταρ των Πέισερς παρακολούθησε μέσω δορυφορικής τηλεόρασης τον Γιάννη Μυλωνά να ηγείται επίσης μίας παρόμοιας ανατροπής, όταν στις 17 Νοεμβρίου του 1993 ο Τρικαλινός φόργουορντ του Περιστερίου σκόραρε 9 πόντους σε 28 δευτερόλεπτα και οι "Πρίγκηπες" έριξαν στο καναβάτσο τον ΠΑΟΚ. Με δύο τρίποντα και τρεις ελεύθερες βολές μετά απο φάουλ του Κόρφα ο 24χρονος Μυλωνάς έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην μεγάλη νίκη της ομάδας του και το όνομα του στις επικές ανατροπές του ελληνικού μπάσκετ.

 

Από τις πρώτες μεταγραφές του Περιστερίου όταν κέρδισε την άνοδο στην Α1 το 1989, ο Μυλωνάς κέρδισε γρήγορα θέση βασικού στην περιφερειακή γραμμή της ομάδας στο πλευρό του Άγγελου Κορωνιού και του Νίκου Κασουρίδη. Πολύ καλός σουτέρ και αμυντικός, βοήθησε σημαντικά τους κυανοκίτρινους στην συνεχή ανοδική πορεία τους και τις εξόδους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μέλος και της εθνικής ομάδας την τριετία 91-94, κατέκτησε με τα γαλανόλευκα την 5η θέση στο Ευρωμπάσκετ 91 και την 4η στο Μουντομπάσκετ του Καναδά. Όταν επέστρεψε όμως στο Περιστέρι για την αγωνιστική περίοδο 94-95, βρήκε την θέση του να είναι ιδιαίτερα επισφαλής με κύριο υπεύθυνο τον τότε προπονητή Ντράγκαν Σάκοτα που κατά την γνώμη του Γιάννη ήθελε "να προωθήσει τα Γιουγκοσλαβάκια".

 

Ο χρόνος συμμετοχής του μειωνόταν όλο και περισσότερο και ο Μυλωνάς που βρισκόταν ακόμα σε καλή μπασκετική ηλικία αναζήτησε νέα στέγη και εντάχθηκε στο ρόστερ του Απόλλωνα Πατρών το 1998. Δεν μακροημέρευσε όμως ούτε στην Αχαϊκή πρωτεύουσα και επέστρεψε στην Αθήνα για άλλη γειτονιά αυτή την φορά, φορώντας τα κιτρινόμαυρα της Δάφνης που ήταν ο τελευταίος του σταθμός στην Α1.

 

Μετά το 2000 συνέχισε την καριέρα του στις μικρότερες κατηγορίες και αποσύρθηκε απο τα γήπεδα το 2008. Ο Μυλωνάς έγινε πρωταγωνιστής και άλλες δύο φορές στον μικρόκοσμο του ελληνικού μπάσκετ πρώτα για αγωνιστικό και έπειτα για εξωαγωνιστικό λόγο. Το 1991 είχε χτυπήσει με κλωτσιά τον Ζάρκο Πάσπαλι όταν οι δύο παίχτες ενεπλάκησαν σε "κοκορομαχία" και τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές, ενώ το 2004 προέβη σε σοβαρότατες καταγγελίες για την χρήση αναβολικών και ναρκωτικών ουσιών απο συναθλητές του, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως την περίοδο που ήταν συμπαίκτης με τον Τόνι Ντόουσον στη Δάφνη έδινε ο ίδιος ούρα για το αντιντόπινγκ κοντρόλ έτσι ώστε ο Αμερικανός να βγαίνει πάντα καθαρός απο αυτή την διαδικασία.

 

Συνοψίζοντας για τον Μυλωνά σίγουρα το πέρασμα του απο τα ελληνικά παρκέ δεν ήταν απο αυτά που σημάδεψαν την ιστορία αλλά στο Περιστέρι θυμούνται πάντα την αξιοπρεπή προσφορά του ως μέλος των καλύτερων στιγμών της ομάδας...

Σαν Σήμερα

14/05/1964

1964: Γεννιεται ο άνθρωπος με το "κάτι σαν σουτ", Walter Berry. Στην Ελλάδα αγωνιστηκε με πολλές διαφορετικές ομάδες και όλως παραδόξως λατρεύτηκε από όλες.