Παρακαλώ περιμένετε...

ΒΙΝ ΜΠΕΙΚΕΡ: Ο ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ ΜΠΑΡΙΣΤΑΣ

  • 15/10/2020

Του Χάρη Γλάρου

Εάν τύχει να μπεις σε ένα συγκεκριμένο Starbucks στις ΗΠΑ, και ο μπαρίστας σου φανεί γνωστός και απίστευτα ψηλός δεν θα πρέπει να σου κάνει εντύπωση. Και σίγουρα δεν θα πρέπει να φοβηθείς. Τα χρόνια άλλωστε που ο Vin Baker προξενούσε τρόμο στους αντιπάλους αμυντικούς έχουν προ πολλού παρέλθει. Εσύ δεν είσαι αμυντικός και αυτός δεν ειναι πια παίκτης. Και διάολε ήταν παίκτης που χαιρόσουν να τον βλέπεις να προκαλεί τρόμο στις αντίπαλες άμυνες. Αυτό άλλωστε το δείχνουν και τα στατιστικά του, όπου στις καλύτερες χρονιές του σκόραρε πάνω από 20 πόντους ανά αγώνα, στην λιγότερο παραγωγική περίοδο του ΝΒΑ.

Αυτήν την ευχαίρια στο σκοράρισμα δεν την βλέπαμε μόνο εμείς βέβαια. Την έβλεπαν και οι προύχοντες του ΝΒΑ, οι οποίοι φρόντισαν να τον πληρώσουν αδρά γι αυτό. Στην καριέρα του έβγαλε πάνω από 100,000,000 $. Εκατό εκατομμύρια δολλάρια για να το γράψω και ολογράφως, και ,ω του θαύματος τα έχασε όλα. Και μάλλον όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και κάτι παραπάνω από αυτά. Άλλωστε δεν είναι ο μόνος.

 

Πως χάνεις τόσα χρήματα? Δεν είναι τόσο δύσκολο όπως η ιστορία έχει αποδείξει. Όταν χάνεται το μέτρο, όλα είναι πιθανά και δυνατά. Ο Baker, εκτός όλων των άλλων είχε έναν ακόμη μεγάλο δαίμονα, ο οποίος άκουγε στο όνομα «αλκοόλ», στο οποίο είχε εθιστεί. Ασυδοσία και εθισμός, τον οδηγήσαν εκεί στα 40 του με 4 παιδιά, να παλεύει για τα προς το ζειν. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος «Το θέμα με τις αναποδιές στην ζωή, είνα να αντιληφθείς, ότι όντως μπορούνε να συμβούν». Και στην περίπτωσή του συνέβησαν. Και ήταν ο πρώην ιδιοκτήτης των Seattle Supersonics, Howard Schultz, που του έδωσε την ευκαιρία να βρει τουλάχιστον κάπου καλά να δουλεψει. Και ο ίδιος είναι ευγνωμων γι αυτό. Αναγνωρίζει τα λάθη του και προσπαθεί με μεγάλη δύναμη θέλησης να ορθοποδήσει.

 

Ο Vin Baker είναι από τους δυνατούς της υπόθεσης. Υπάρχουν άλλοι οι οποίοι ποτέ δεν τα καταφέρνουν να ανακάμψουν μέσα τους από τις αλλαγές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι. Και δεν είναι λίγες. Είναι νέοι με ελάχιστα εφόδια χαρακτήρα που ξαφνικά έχουν τον κόσμο στα πόδια τους. Το ξοδεύουν και μετά ο κόσμος τους απλά διαλύεται.

 

Ο ψηλός, χαμογελαστός μπαρίστας σε συνεντεύξεις του δηλώνει πιο ευτυχής από ποτέ και αποτελεί σίγουρα ένα καλό παράδειγμα της φράσης που ο Jim Carey αρέσκεται να λέει, «πως εύχεται σε όλον τον κόσμο να αποκτήσει πολλά χρήματα, για να καταλάβει πως τα χρήματα δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα της ζωής». Εμείς τι να πούμε? Μια μπασκετική σελίδα είμαστε, αλλά όταν βλέπουμε ανθρώπους σαν τον Βιν, χαιρόμαστε λίγο παραπάνω. Για όσα κατάφεραν και για όσα, μετά από όλα αυτά, αποτελούν το καλό παράδειγμα. Και ακομη και αν η εκπαίδευση του σαν μπαρίστα ήταν εξαιρετική και ο καφές του ακόμη καλυτερος, ακομη και για μας τους μερακληδες του καφέ, η αλλαγή στην ζωή του είναι ένα καλύτερο ακόμη καλυτερο κέρασμα για μας.

Σαν Σήμερα

29/03/1945

1945: Γεννιέται ο Walt Frazier. O επονωμαζόμενος και Clyde the Glyde. Ένας από τους καλύτερους guard όλων των εποχών, που οδήγησε τους Knicks στα δύο μοναδικά μέχρι σήμερα πρωταθλήματά τους στις αρχες της δεκαετίας του 70'.