Παρακαλώ περιμένετε...

ΑΙΒΑΡ ΚΟΥΟΥΣΜΑ: Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ

  • 15/12/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Αν ο υπάλληλος του ληξιαρχείου που πέρασε τα στοιχεία στα αρχεία του δήμου είχε στα χέρια του μία φωτογραφία, είναι σίγουρο πως θα έσκαγε στα γέλια με την επιλογή του επιθέτου για τον εικονιζόμενο. Πραγματικά, πιο επιτυχημένο απο το Μαγουλάς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς για τον λατρεμένο Άϊβαρ Κουουσμα, τον ξανθομπαμπουρα τριποντάκια που φόρεσε για τρία χρόνια την φανέλα του Παναθηναϊκού.

 

Ο Εσθονός γκαρντ έκανε την είσοδο του στον μικρόκοσμο του ελληνικού μπάσκετ το καλοκαίρι του 1992, την εποχή που ο Παύλος Γιαννακόπουλος μοίραζε τα εκατομμύρια σαν μαρούλια προκειμένου να επαναφέρει το Τριφύλλι στην κορυφή.

Έτσι, μετά τις μεταγραφές των Γκάλη, Βράνκοβιτς και Κομαζετς, οι επόμενες κινήσεις αφορούσαν την απόκτηση δύο αθλητών απο την πρώην Σοβιετική Ένωση εσθονικής καταγωγής και πρωταθλητές με την Κάλεβ Ταλίν του τελευταίου ενιαίου πρωταθλήματος της πάλαι ποτέ κραταιάς χώρας.

 

Το μεγάλο όνομα ήταν φυσικά ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 1988 Τιιτ Σοκ ενώ τον Άϊβαρ Κουουσμα συνόδευε η φήμη του εξαιρετικού σουτέρ. Η μεταγραφή και των δύο πέρασε δια πυρός και σιδήρου, συναντώντας αρχικά την άρνηση του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Ο "Φτερωτός Γιατρός" ήθελε να βάλει φρένο στις αθρόες ελληνοποιήσεις που είχαν πάρει την μορφή χιονοστιβάδας και δεν δεχόταν να βάλει την υπογραφή του ώστε οι δύο παίχτες να αγωνιστούν ως συμπατριώτες μας στο ελληνικό πρωτάθλημα, παρά μόνον αν καταλάμβαναν τις θέσεις των ξένων πράγμα αδύνατον αφού αυτές είχαν ήδη συμπληρωθεί απο Βράνκοβιτς και Κομαζετς.

 

Ο Γιαννακόπουλος επεδίωξε και πέτυχε συνάντηση με τον Παπαγεωργόπουλο και μετά απο πιέσεις εκ των άνωθεν η Σολομώντειος λύση που προκρίθηκε με παρέμβαση της Υπουργού Πολιτισμού Φάνης Πάλλη Πετραλιά, ήταν η απόκτηση του ελληνικού διαβατηρίου μόνο για τον Σοκ ενώ ο Κουουσμα θα έπρεπε να περιμένει έναν χρόνο για να πολιτογραφηθεί ως Έλληνας. Οι δύο πλευρές δέχτηκαν τον συμβιβασμό και ο Άϊβαρ επέστρεψε στην Κάλεβ Ταλίν έχοντας δώσει τα χέρια για συμβόλαιο 200.000 δολλαρίων και κάνοντας αναγκαστικά υπομονή για να φορέσει τα πράσινα. Στο ενδιάμεσο όμως συμμετείχε με την εθνική Εσθονίας στο Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας όπου κυριολεκτικά έβγαλε μάτια με την απόδοση του. Ήταν ο ηγέτης της ομάδας του, την οποία οδήγησε στην τιμητική 6η θέση με μέσο όρο 20 πόντους και αποκορύφωμα τον αγώνα με την Βοσνία την οποία εκτέλεσε με μία ξεγυρισμένη 40αρα.

 

Όταν έπεσε η αυλαία του Πανευρωπαϊκού, ο Παναθηναϊκός περίμενε την ένταξη του Εσθονού "μπομπερ" αλλά εν τω μεταξύ προέκυψαν νέα προβλήματα. Αρχικά με την διάταξη που απαγόρευε την απόδοση υπηκοότητα σε αθλητή που είχε αγωνιστεί με την εθνική ομάδα της γενέτειρας του και κατόπιν με το ενδιαφέρον ομάδων απο την Ιταλία και συγκεκριμένα την Τραπάνι που σχεδόν είχε συμφωνήσει με τον παίχτη.

 

Το νομικό τμήμα του Παναθηναϊκού με επικεφαλής τον Τάκη Μπαλτάκο βρήκε την λύση και το παραθυράκι για την περίπτωση του Κουουσμα, εκμεταλλευόμενο την παράλειψη στην υπουργική απόφαση πως η απαγόρευση ισχύει μόνο για τα ερασιτεχνικά σωματεία και οχι για τα ΤΑΚ (Τμήμα Αμοιβομένων Καλαθοσφαιριστών) σαν τον Παναθηναϊκό.

Και αφού παρακάμφθηκε ο μεγαλύτερος σκόπελος, ο Γιαννακόπουλος ήταν αποφασισμένος να τελειώσει την μεταγραφή και για αυτό τον λόγο ταξίδεψε στην Ιταλία και συναντήθηκε με τον παίχτη καταφέρνοντας να αποσπάσει την υπογραφή του στα προ ενός έτους συμφωνηθέντα. Στις 9 Αυγούστου του 1993 ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Κουουσμα που θα αγωνιζόταν ως Έλληνας μόνο στις εγχώριες διοργανώσεις χρησιμοποιώντας το επώνυμο Μαγουλάς. Οι υπόλοιπες ομάδες αντέδρασαν έντονα αλλά ανάκρουσαν πρύμναν όταν άκουσαν τον Γιαννακόπουλο να προτείνει την απόσυρση όλων των "υιοθετημένων" τέκνων απο το ελληνικό πρωτάθλημα.

 

Βλέπετε, όλοι οι ανταγωνιστές του Τριφυλλιού είχαν ενισχυθεί με ελληνοποιημένους και σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να στερηθούν τις υπηρεσίες τους. Ίσως βέβαια αν μπορούσαν να γνωρίζουν την πορεία του Κουουσμα να μην έκαναν τόσο μεγάλη φασαρία αφού σε αντίθεση με τον Τιιτ Σοκ, ο "Μαγουλάς" δεν θα λέγαμε πως άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην τριετή παρουσία του στο Τριφύλλι.

 

Ο Εσθονός ήταν φοβερός σουτέρ αλλά πέραν τούτου ουδέν καθώς δεν είχε την δυνατότητα δημιουργίας προσωπικών φάσεων ενώ ήταν και κακός αμυντικός εξαιτίας και του σωματότυπου του. Είναι χαρακτηριστικό πως οι προσπάθειες τριών πόντων ήταν σχεδόν τριπλάσιες απο αυτές των δίποντων και αυτό που θυμούνται όλοι απο τον ξανθομάλλη Άϊβαρ είναι το νικητήριο τρίποντο με δύο προσποιήσεις πάνω στον Εντ Στόουκς στον αγώνα του Παναθηναϊκού εναντίον του Πανιωνίου τη σεζόν 93-94 και την πάσα στον Γκάλη πριν απο το φοβερό κόψιμο του Χένρι Τέρνερ πάνω στον Γκάνγκστερ στη ρεβάνς της Νέας Σμύρνης.

 

Όταν αποχώρησε απο τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 96, γύρισε στην πατρίδα του συνεχίζοντας την καριέρα του και τον βομβαρδισμό των καλαθιών μέχρι το 2005 που αποσύρθηκε. Σήμερα που το τρίποντο αποτελεί τεράστιο κομμάτι του επιθετικού παιχνιδιού μίας ομάδας, ο Άϊβαρ Κουουσμα θα είχε συστήματα ειδικά προσαρμοσμένα για αυτόν που θα του επέτρεπαν να εκτελεί με χαρακτηριστική άνεση.

 

Ίσως να αγωνίστηκε σε λάθος εποχή αλλά ακόμα και έτσι αγαπήθηκε απο τους φίλους του Παναθηναϊκού τόσο για το "βρωμόχερο" όσο και για την σιλουέτα του που δεν παρέπεμπε σε επαγγελματία μπασκετμπολίστα...

 

Σαν Σήμερα

19/05/1928

1928: Γεννιέται στην Νέα Υόρκη ο Dolph Sayes, ο 12 φορές MVP, πρωταθλητής με τους Syracuse Nations το 1955 αλλά και ένας από τους 50 καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ σύμφωνα με ψηφοφορία του 1996 για τα 50 χρόνια της λίγκας.